Despre noi



Cateva cuvinte despre noi…

 

Dupa ce am descoperit aceasta frumoasa indeletnicire, cea a realizarii sapunului natural, ne-am lovit de problema ustensilelor ☺. Ceva util am gasit doar la „unchiul Bud Haffner” in S.U.A. si nu pareau a fi asa scumpe, insa transportul era costisitor.

Cu putina imaginatie  – in Romania neavand un model concret –  inspirat de pe diferite site-uri straine, am realizat prima forma pt turnat sapunuri cu laturi detasabile, dreptunghiulara, din PAL , care si-a facut treaba in mod corespunzator la acel moment.

A aparut apoi problema taierii calupului, respectiv cand am vazut ce taiere stramba facea sotia cu cutitul, m-am oferit sa le tai eu, ca de… sunt barbat 😉. Taierea MAI stramba realizata de mine comparativ cu cea a sotiei, m-a determinat sa ma documentez pt a realiza primul taietor reglabil cu o coarda, ce a primit ulterior denumirea de „semiprofesional”.

Fiind incantat de multitaietoarele de peste ocean, vazute mai ales la muza multor sapunari, Ariane Arsenault, am realizat si eu unul, avand ca model unul facut de „unchiul Bud”.

In gluma, am publicat aceste produse pe un site de socializare si pe unul de anunturi, descoperind ca sunt destui iubitori ai sapunaritului, avand aceleasi probleme cu ale mele – instrumente doar de peste hotare si la preturi deloc mici.

O olteanca faina mi-a sugerat intrarea pe doua grupuri de sapunarit, Soapmakers Romania si Workshop Fabricare Sapun Natural, iar aici am gasit persoane deosebite, cu multa imaginatie si deschidere.

Din experienta personala si a unei alte bio-moldovence deosebite, am constatat ca sapunul realizat in forme de lemn de fag sau stejar, este mult superior calitativ celor realizate in plexy, plastic, HPL , PAL ori turnate in forme individuale de silicon, drept urmare m-am axat in a realiza doar din lemn.

Tot datorita imaginatiei moldovencei, am realizat o modalitate de a impaca „si capra si varza”, realizand covorasele din silicon pt a fi asezate pe fundul formelor din lemn si astfel pe o parte sa primeasca o imagine frumoasa, iar celelelte parti ale sapunului „sa nu fie  sufocate” de silicon si sa faca transferul de caldura atat de necesar.

Pot spune ca in acel moment am dat nastere acestui nou mod de a face sapun prin metoda „cold process”, covorasele din partea inferioara a formei permitand realizarea in acelasi timp a mai multor sapunuri frumoase, care in alte conditii ar fi putut fi realizate doar in forme individuale, pretul acestora ajungand la valori de cateva ori mai mari fata de covoras, parerea mea personala fiind ca sapunul in forme individuale este mai slab calitativ si se „topeste” mai repede la spalat, fata de cel facut pe covoras.

Multumesc pentru citirea acestor cuvinte despre noi si va salut cu „Spor la sapunarit!”