De ce sapun natural?

Pentru ca viata e prea scurta sa o traim oricum si sanatatea mult prea pretioasa! Din ce in ce mai multe persoane conștiente de importanta unui stil de viata sanatos au realizat ca nu doar hrana este importanta ci si produsele de ingrijire. Si dintre ele…ce folosim cel mai des? SAPUNUL bineînțeles!
Desi nu ne numaram printre cele „curatele” natii de pe glob (si ar cam trebui sa lucram putin la acest aspect…parerea mea!) tot folosim sapunul de cateva ori pe zi! Si pielea nu este o bariera, ci o membrana doar, extrem de permisiva din pacate. Asta inseamna ca mare parte din ceea ce intra in contact cu pielea patrunde in organism direct prin fluxul sanguin fara ca acele substante sa fie metabolizate cum se intampla cu cele care patrund prin sistemul digestiv. De aceea sapunul natural, obtinut doar din uleiuri si unturi saponificate este cea mai buna solutie pentru igiena. Spre deosebire de „sapunurile” din comert, acele „beauty bar” colorate si parfumate de te amețesc si care nu au de fapt nimic in comun cu „sapunul” ele fiind de fapt detergenti derivati din petrol cu o interminabila lista de chimicale cancerigene ca ingrediente.
De ce sapun natural obtinut prin metoda „la rece”? Pentru ca si bunicile noastre faceau sapun…e drept! Pe pirostrii, afara la cazan, fierband niste grasimi animale si turnand lesie asa „dupa ochi”. Este si acesta un fel de sapun…dar cu totul altceva iese cand pui unturi si uleiuri bune si nu le distrugi prin fierbere ci le oferi conditiile necesare sa „evolueze” devenind un sapun de calitate superioara.
Multi dintre cei ce nu cunosc sapunul natural bine realizat nu stiu cat de bine iti ingrijeste pielea, cat de spumacios, cremos si minunat parfumat poate fi si raman de-a dreptul uluiti cand intra in contact cu el!
Sapunul natural poarta in el toata informatia moleculara dar si energetica a ingredientelor folosite in fabricarea sa. Tot ce pui in el se simte…inclusiv iubirea!
Sapunul natural handmade este de fapt „love made”… sau cel putin asa ar trebui sa fie! Fabricat cu dragoste de natura si respect fața de persoanele carora le este destinat acesta. De aceea, pe langa ingredientele de calitate, sunt foarte importante ustensilele folosite in procesul de fabricatie.
Este quasi universal acceptata superioritatea incontestabila a lemnului ca material pentru realizarea formelor de sapunarit. Avand in vedere calitatea superioara a sapunului realizat in acest material, prin prisma izolarii optime, permiterea transferului ideal de temperatura, oxigen si umiditate, marea majoritate a sapunarilor prefera lemnul. Si nu doar ca este un material durabil, versatil care potențeaza valoarea ingredientelor folosite in fabricarea sapunului natural din punct de vedere organic!
Totul in univers exista nu doar la nivel material. Inainte de a fi materie exista energie. Energia fiintelor vii, a plantelor, copacilor, apei… toate au aura lor energetica ce o sporeste sau o micsoreaza pe a noastra.
Lemnul este materie organica dar are o puternica amprenta energetica. Este viu, respira si „simte” sapunul, ii cedeaza din energia sa pozitiva.
Fiecare dintre noi am simtit macar o data energia lemnului, trebuie doar sa o constientizam. Cand am atins un obiect din lemn, am simtit mirosul de lemn proaspat taiat ori am auzit lemnele trosnind in vatra… in toate formele sale acesta cedeaza energie benefica. Cand ati simtit ultima data nevoia de-a mangaia un obiect din PAL, sau de-a „adulmeca” parfumul de…formadehida?
Lemnul in schimb…este „viu”! Un om sensibil ii va simti „caldura” pe care o degaja fara sa aiba nevoie de flacara. Lemnul e usor de iubit! Oricine a lucrat vreodata cu el stie despre ce vorbesc.
Orice producator de hand-made stie ca pasiunea este imperios necesara in aceasta îndeletnicire. Dorinta de a realiza ceva de calitate ,perfectionismul este de fapt iubire fata de cei carora le este destinat acel lucru iesit din mainile tale! In fiecare produs de tip manufacturier se regaseste o particica din sufletul celui care il realizeaza, de aceea sunt cu atat mai deosebite. Cand oamenii apreciaza ceea ce faci si stii ca datorita tie viata lor e un pic mai frumoasa, ai adus un strop de fericire prin munca ta atunci totul capata un sens. Parca toata munca pana la ore mici din noapte, oboseala, lipsa timpului liber, praful inhalat in atelier, mainile aspre, tremuratul de frig iarna sau canicula, colete, griji pentru transport …etc…totul păleste odata cu bucuria clientului multumit de forma sau taietorul ori…la vederea unor sapunuri frumoase si de calitate la care ai contribuit si tu.Mai stii ca, desi nu sapunaresti, te-a prins virusul in asa hal ca nu mai ai scapare… ca iubesti sapunul natural si oamenii faini pe care ii cunosti prin intermediul sau!
Cineva spunea „gaseste ce-ti place sa faci si fa-l atat de bine incat oamenii sa fie fericiti sa te plateasca pentru asta”. Astfel conceptul de „timp liber” isi va pierde rostul pentru ca suntem invatati ca munca nu inseamna placere…tipul liber e placut. Cand faci ce-ti place insa totul se schimba! Tipul „liber” devine timp „pierdut” si parca ai vrea ca ziua sa aiba mai multe ore sa le poti face pe toate cu placerea lucrului in care nu investesti doar timp ci si suflet!
De ce sapun natural de calitate si ustensile din lemn pentru el? Pentru ca viata e prea scurta pentru a bea vin ieftin, a face sapun prost si a-l turna in plastic!
Spor la sapunarit!!!